Joi, 15 decembrie, de la ora 19:00 la Filarmonica de Stat din Oradea va avea loc un concert special în care orădenii vor putea asculta piese cunoscute într-o interpretare inedită. Pe scenă vor urca doi suflători și doi pianiști care vor cânta compoziții de Telemann, Marcello și Liszt.
Alături de dirijorul Jankó Zsolt soliști vor fi Ionuţ Bondea – trompetă, Gáti Sándor – oboi, Thurzó Zoltán – pian, și Raluca Ştirbăţ – pian.
În Program vor fi incluse „Concert pentru trompetă, coarde şi continuo în Re major, TWV 51:D7” de G. Ph. Telemann, „Concert pentru oboi şi orchestră în re minor” de A. Marcello și „Concert pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. Posth” și „Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în La major” de F. Liszt.
Interpreți talentați
Jankó Zsolt este dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager. În perioada 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității din Oradea.
De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc.
În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Începând din stagiunea trecută este dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.
Ionuţ Bondea (trompetă) s-a născut în 1986 la Oradea. La vârsta de 12 ani a început studiul trompetei urmând cursurile Liceului de Artă din Oradea, iar mai apoi a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea, specializarea Interpretare instrumentală – trompetă în iulie 2009.
Repertoriul tânărului trompetist cuprinde atât concerte instrumentale (Neruda, J. Haydn, Hummel), cât şi muzică de cameră (Telemann, Aldrovandini, Viviani) acoperind mai multe epoci stilistice, un semnificativ repertoriu de trompetă piccolo (Clarke, Charpentier, Purcell, J. Stanley), iar ca şi muzician de orchestră, colaborează cu regularitate şi în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea.
Gáti Sándor (oboi) s-a născut în 1983 la Oradea, a studiat oboiul din 1993 la Liceul de Artă din Oradea, cu Gheorghe Negrea, iar în 2006 a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa profesorului Aurel Marc, tot în cadrul academiei din Cluj şi-a realizat şi studiile de masterat, absolvite în 2010. Din 2003 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea
Thurzó Zoltán (pian) s-a născut la Oradea, formându-se în mediul unei familii de muzicieni, este câştigătorul şi premiatul mai multor concursuri de interpretare şi totodată unul din cei mai activi interpreţi al generaţiei sale, atât în solo, cât şi ca muzician de cameră.
A absolvit Liceul de Artă din Oradea și apoi a urmat secţia de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universității din Oradea, la clasa profesorilor Lucia Pârvănescu şi Nicoleta Badea-Ficuţ. Până în prezent a susţinut peste 700 de concerte, abordând un repertoriu vast din care consideră important în mod special muzica următorilor compozitori: J. S. Bach, M. Haydn, Beethoven, Mozart, Field, Schumann, Schubert, Chopin, Liszt, Rahmaninov, Sibelius, Satie, Addinsell, Bartók, Kodály, Toduţă, Enescu, Popovici, Voiculescu, Coutinho, Vieira.
Printre planurile pianistului pentru următorii ani figurează mai multe cicluri de concerte: prezentarea integralei compoziţiilor pentru pian de Kodály, Toduţă, Veress Sándor, Satie, Dukas, precum şi integrala nocturnelor de Chopin şi Field şi a simfoniilor de Beethoven în transcripţia lui Liszt.
Raluca Ştirbăţ (pian – Austria) s-a născut la Iaşi. Dupa un an de studiu la Academia de Muzică George Enescu din Iaşi, este admisă prima cu punctaj maxim la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa Profesorului Jürg von Vintschger, unde îşi va încheia studiile, obţinând renumita diplomă vieneză Solistendiplom şi titlul de Magister Artium.
Este laureată a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum concursul internaţional Sanremo Classico – Italia (Premiul I), Stefano Marizza – Trieste, Italia (Premiul I), Virtuosi per musica di pianoforte – Cehia (Premiul I), marele trofeu Lira de aur al concursului Ciprian Porumbescu – Suceava, premiul special al asociaţiei Jeunesses musicales ş.a.
De curând, Raluca Ştirbăţ a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională George Enescu, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român format la Viena şi Paris, restituirea şi remodelarea in conştiinţa colectivă (mai ales cea din afara graniţelor romaneşti, dar nu numai) a percepţiei de multe ori incomplete, deficitare ori sporadice a genialului creator şi readucerea sa in locul din Parnasul muzical ce i se cuvine.
De asemeni, Societatea Enescu îşi propune promovarea – printr-o îmbinare a acţiunilor concertistice cu cele de cercetare muzicologică – şi a altor compozitori români şi austrieci (în special creatori moderni şi contemporani ai sec. XX si XXI).