Categorized | Social

Sinagoga Zion îşi va recăpăta strălucirea de odinioară

Proiectul transfrontalier de refacere a Sinagogii Zion, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, a demarat în mod oficial. El presupune reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea imobilului în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.

Scăderea drastică a numărului etnicilor evrei din Oradea, de la 35% din populaţie în perioada interbelică la doar 0,2 în prezent, a făcut ca, conducerea comunităţii evreieşti din Oradea să fie de acord cu acordarea Primăriei Oradea a dreptului de administraţie a Sinagogii Zion.

„În momentul de faţă, din totalul populaţiei Oradiei, doar 0,2 % sunt etnici evrei. Toţi aceştia încap în Sinagoga Ortodoxă care este deja reabilitată într-un procent foarte mare. Aceasta a fost una din raţiunile pentru care am acceptat să cedăm dreptul de administrare a Sinagogii Zion, Primăriei pentru a fi reabilitată”

spune Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.

Amenajarea în sinagogă a unei săli multifuncţionale şi găzduirea de expoziţii, este însă condiţionată de comunitatea evreiască. Nu vor fi permise expoziţii de sculptură deorece „nu ne facem chip cioplit”, spune Andrei Seidler. De asemenea nici partiturile unor compozitori catalogaţi ca antisemiţi nu vor fi puse în scenă în sinagogă.

„Ne dor prea tare amintirile Holocaustului. Din cei 33.000 de evrei din Oradea s-au întors acasă doar 2.700. Nu este etnic evreu în Transilvania şi implicit şi în Oradea, care să nu fi pierdut cel puţin un membru al familiei în Holocaust. Aceasta este raţiunea pentru care am pus condiţii”

spune cu tristeţe Andrei Seidler.

Proiect de aproape 1,9 milioane euro

 

Proiectul transfrontalier, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, respectiv cu ajutorul primăriilor celor două orașe din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar, poate fi considerat demarat în mod oficial, în cadrul lui urmând a se realiza reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.

Valoare totală a proiectului este de aproape 1,9 milioane euro, evreii din Debrecen urmând a beneficia de 326 de mii de euro, pentru o reabilitare asemănătoare.

Sinagoga Zion a fost construită din contribuțiile evreilor locali, în perioada 1877 – 1878. Pe baza proiectului lui Busch David, arhitectul Rimanoczy Kalman este cel care s-a ocupat de edificare. Decorațiile exterioare și interioare poartă marca Horovitz Mor și sunt de inspirație maură.

Sinagoga Zion se află, din anul 2004, pe lista monumentelor instorice, fiind inclusă la categoria B.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4387 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult