Categorized | Social

Sinagoga Zion îşi va recăpăta strălucirea de odinioară

Proiectul transfrontalier de refacere a Sinagogii Zion, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, a demarat în mod oficial. El presupune reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea imobilului în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.

Scăderea drastică a numărului etnicilor evrei din Oradea, de la 35% din populaţie în perioada interbelică la doar 0,2 în prezent, a făcut ca, conducerea comunităţii evreieşti din Oradea să fie de acord cu acordarea Primăriei Oradea a dreptului de administraţie a Sinagogii Zion.

„În momentul de faţă, din totalul populaţiei Oradiei, doar 0,2 % sunt etnici evrei. Toţi aceştia încap în Sinagoga Ortodoxă care este deja reabilitată într-un procent foarte mare. Aceasta a fost una din raţiunile pentru care am acceptat să cedăm dreptul de administrare a Sinagogii Zion, Primăriei pentru a fi reabilitată”

spune Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.

Amenajarea în sinagogă a unei săli multifuncţionale şi găzduirea de expoziţii, este însă condiţionată de comunitatea evreiască. Nu vor fi permise expoziţii de sculptură deorece „nu ne facem chip cioplit”, spune Andrei Seidler. De asemenea nici partiturile unor compozitori catalogaţi ca antisemiţi nu vor fi puse în scenă în sinagogă.

„Ne dor prea tare amintirile Holocaustului. Din cei 33.000 de evrei din Oradea s-au întors acasă doar 2.700. Nu este etnic evreu în Transilvania şi implicit şi în Oradea, care să nu fi pierdut cel puţin un membru al familiei în Holocaust. Aceasta este raţiunea pentru care am pus condiţii”

spune cu tristeţe Andrei Seidler.

Proiect de aproape 1,9 milioane euro

 

Proiectul transfrontalier, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, respectiv cu ajutorul primăriilor celor două orașe din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar, poate fi considerat demarat în mod oficial, în cadrul lui urmând a se realiza reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.

Valoare totală a proiectului este de aproape 1,9 milioane euro, evreii din Debrecen urmând a beneficia de 326 de mii de euro, pentru o reabilitare asemănătoare.

Sinagoga Zion a fost construită din contribuțiile evreilor locali, în perioada 1877 – 1878. Pe baza proiectului lui Busch David, arhitectul Rimanoczy Kalman este cel care s-a ocupat de edificare. Decorațiile exterioare și interioare poartă marca Horovitz Mor și sunt de inspirație maură.

Sinagoga Zion se află, din anul 2004, pe lista monumentelor instorice, fiind inclusă la categoria B.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult