Fisuri în mozaic, diferențe de culoare, straturi care nu fac aderența cu stratul suport, plăci de mozaic ciobite, rosturi lipsă sau rosturi neuniforme, acestea au fost constatările comisiei care a verificat modul în care firma Marconst a reabilitat Pasajul Vulturul Negru şi care a refuzat recepţia lor. Prin urmare, firma din Marghita a primit ultimatum: fie face lucrările aşa cum trebuie, fie nu îi sunt decontaţi banii şi continuă să acumuleze penalizări.
Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan a susținut joi, 4 iulie, o conferință de presă în care a prezentat concluziile comisiei de recepție a lucrărilor efectuate în Pasajul Vulturul Negru.
Pe data de 28 iunie, comisia de recepție s-a deplasat la fața locului, constatând o serie de vicii de execuție: fisuri în mozaic, diferențe de culoare ale mozaicului, straturi de mozaic care nu fac aderența cu stratul suport, plăci de mozaic ciobite, rosturi lipsă sau rosturi neuniforme etc.
Prin urmare, comisia de recepție a decis să amâne recepția lucrării și să oblige executantul să refacă în întregime pe cheltuiala sa, partea de mozaic, inclusiv partea cu sticlă decorativă din centrul pasajului.
„În acest moment penalizările de întârziere continuă să curgă. Dacă în termen de câteva zile, firma se va prezenta la noi cu o propunere concretă, viabilă, putem încheia un act adițional de prelungire a contractului, timp în care penalitățile vor înceta să mai curgă, însă valabilitatea actului adițional va fi condiționată de către municipalitate de finalizarea impecabilă a lucrărilor.
Dacă, firma nu va îndeplini această condiție, adică dacă lucrările nu vor fi refăcute în totalitate în mod impecabil, atunci se considera că actul adițional nu a existat, iar penalitățile vor fi recuperate.
Trebuie spus, că sub nici o formă nu putem accepta asemenea lucrare pentru că banii pe care Primăria Oradea îi plătește sunt banii orădenilor”
a spus Mircea Mălan.
În ceea ce priveşte avertizmentele date firmei Marconst, viceprimarul a fost categoric:
„Încă de la început am atenționat firma că Primăria și cetățenii acestui oraș trebuie să fie mândri de rezultatul lucrării efectuate în Pasaj, deoarece acesta este un obiectiv reprezentativ pentru Oradea.
Încă de la început au fost atenționați că în caz contrar vom aplica prevederile contractului, respectiv penalizări de 1% pe zi din valoarea acestuia.
Decizia Primăriei este de a nu accepta proiecte sau lucrări de calitate îndoielnică”
a mai spus viceprimarul.