Primarul Ilie Bolojan este decis să reabiliteze faţadele din centrul istoric al Oradiei cu orice preţ. Dacă orădenii vor avea bani pentru reabilitare o vor putea face, dacă nu vor avea bani, vor fi ajutaţi de stat. Dacă nici aşa nu vor dori să rezolve problema, vor primi amenzi şi notificări până când vor înţelege că să locuieşti în buricul târgului costă.
În urmă cu câteva luni, primarul Ilie Bolojan susţinea că orădenii care locuiesc în centrul istoric trebuie să înţeleagă că oraşul nu poate arăta jalnic doar pentru că ei nu sunt dispuşi să facă nişte eforturi.
„În toate oraşele din Europa să locuieşti în centru este un privilegiu. Unul care costă. Dacă nu îţi permiţi, mai bine vinzi altuia care îşi permite, şi te muţi”
susţinea acesta într-un grup de apropiaţi.
După ce a încercat să mişte ceva în acest domeniu, iniţiativa Primăriei fiind blocată de prefectrură, la nivel naţional s-a creat un cadru legislativ care acum îi permite să acţioneze.
„Faptul că Parlamentul României a reușit să modifice legislația privind reabilitarea fațadelor, înlăturând excepția care prevedea că centrele istorice nu intră sub incidența legii, ne permite acum să acționăm și în centrul istoric al municipiului.
În continuare urmează să notificăm proprietarii clădirilor din acest perimetru, care au obligația ca în termen de 60 de zile de la notificare să decidă între a reabilita pe cheltuiala proprie fațada sau pe bani publici, urmând ca, contravaloarea reparațiilor să fie recuperată de la proprietar”
a spus primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.
Directorul Instituției Arhitectului Șef, Adriana Lipoveanu a prezentat cele trei mari etape cuprinse în proiectul de hotărâre supus luni, 9 septembrie 2013, aprobării Consiliului Local, precizând că atât sancțiunile stabilite prin legislația în vigoare pentru nereabilitarea fațadelor, cât și facilitățile acordate de lege pentru proprietarii care i-au măsurile corespunzătoare reabilitării acestora vor face ca programul conturat de Primăria Oradea să aibă rezultatele și efectele scontate, chiar dacă vor fi necesari câțiva ani pentru ca acestea să poată fi văzute în ansamblul lor.
„Pentru clădirile monument istoric vom elabora prin Fundația pentru Protejarea Monumentelor Isorice, proiecte tehnice de reabilitare pe care le vom pune la dispoziție gratuit, celor care doresc să-și reabiliteze fațadele din proprie inițiativă.
Totodată, acolo unde vom avea fațade de o complexitate deosebită, vom acorda subvenții de 20%”
a completat primarul Ilie Bolojan.
Ichim Vasilică