Categorized | Social

Vocea lor nu contează. Elevii îşi cer drepturile într-un sistem care doar simulează democraţia

Înfiinţarea Consiliului Naţional al Elevilor nu a însemnat şi participarea acestora la deciziile importante care se iau în şcoli. Reprezentanţii elevilor sunt primiţi la şedinţele Consiliilor de Administraţie ale Şcolilor doar când profesorii vor (de regulă niciodată) şi nu au dreptul să voteze nici măcar la hotărârile care îi privesc direct. Tocmai de aceea, tinerii aleşi de elevi să-i reprezinte au organizat o dezbatere în care au vorbit despre această situaţie.

Aşa cum mulţi spun, România poate fi considerată „ţara pompierismului”, devrem ce de la nivel naţional se înfiinţează structuri doar cu scopul de a arăta că şi în România se face şcoală ca în celelelte ţări din Occident dar care, în realitate, nu au nicio putere de decizie.

Este şi cazul Consiliului Naţional al Elevilor, a cărui structură se întinde de la nivel de judeţ la nivel de şcoală, fiecare instituţie de învăţământ având câte un reprezentant al elevilor, ales democratic de aceştia.

Numai că reprezentantul elevilor nu are practic nicio putere în şcoală, devreme ce el este invitat să participe la şedinţele forurilor de decozie ale şcolilor „de regulă” şi nu are dreptul la vot atunci când vine vorba chiar şi de decizii care îi privesc pe colegii lui, cei care l-au votat.

Prin urmare, s-ar putea afirma că el este acolo „de decor”, doar pentru a justifica existenţa unei aşa-zise democraţii a sistemului educativ românesc.

„Eu nu sunt de acord!”

Reprezentanţii elevilor vor însă să schimbe acest lucru şi să îşi poată exercita influenţa în numele celor care i-au ales, motiv pentru care au pus la punct un proiect intitulat „CiNE votează!”, în care, deocamdată, simulează o dezbatere reală, cu armele pe masă, a problemei.

Una dintre aceste dezbateri a avut loc ieri la Liceul Teoretic „Onisfor Ghibu”, în organizarea Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Bihor.

Au participat aproximativ 50 de reprezentanţi ai Consiliilor Şcolae ale Elevilor din tot judeţul, alături de preşedintele CJE – Mark Lukacs, vicepreşedintele CJE – Oana Meşter şi inspectorii şcolari Mioara Ţigan şi Ioan Cadar.

„Eu nu sunt de acord cu participarea elevilor în Consiliile de Administraţie ale Şcolilor decât acolo unde se discută chestiuni care îi privesc direct, nu la supiecte cum ar fi bugetul sau alocările de fonduri”

a spus profesoara Mioara Ţigan care a fost imediat întrebată de unul dintre elevi:

„Bugetul sau alocările de fonduri, nu îi afectează totuşi şi pe elevi?”.

Situaţia va rămâne însă pentru o lungă perioadă de timp la nivel de dezbatere pentru că, aşa cum argumenta şi Mioara Ţigan, mulţi dintre cei care sunt în Consiliile Şcolare ale Elevilor nici măcar nu ştiu care este structura, ce face sau ce poate decide un Consiliu de Administraţie al unei Şcoli.

La aceasta se mai adaugă şi faptul că, în timp ce pentru un cadru didactic, o decizie care se ia în Consiliu de Administraţie al unei Şcoli îi poate afecta întreaga carieră pe care o are în acea unitate de învăţământ, pentru un reprezentant al elevilor consecinţele sunt pasagere, el terminând în câţiva ani liceul.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4324 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult