Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” un eveniment care a avut în centru modul în care presa reflectă evenimentele şi impactul lor asupra copiilor. Deşi „sacul de bătaie” al organizatorilor l-au reprezentat ziariştii, trusturile de presă şi munca lor, cu câteva execepţii nesemnificative (radiodifuzori care difuzează programe pentru copii) nici măcar un ziarist nu a fost invitat la dezbatere pentru a explica şi punctul de vedere al breslei sau a face lumină în anumite afirmaţii.
Conform MEDIAFAX, la eveniment a participat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale, precum şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.
Creşterea ratei sinuciderilor şi a agresivităţii copiilor se numără printre efectele negative ale modului în care media prezintă diferitele subiecte legate de astfel de aspecte, potrivit participanţilor la.
Mass-media trebuie controlată!
Virgiliu Gheorghe, specialist în bioetică, a declarat că există numeroase studii care dovedesc o relaţie între modul în care este prezentată o situaţie în media şi ce se întâmplă în viaţa reală.
El a atras atenţia asupra faptului că există o problemă în legătură cu modul în care „mass-media portretizează sinuciderea”, în sens pozitiv şi în sens negativ, explicând că rata sinuciderilor creşte dacă i se dă unui act de sinucidere o explicaţie raţională şi dacă sinuciderea este justificată prin consumul de substanţe interzise.
„Dacă sinuciderea (unui copil, n.r.) este glorificată de mass-media, creşte rata sinuciderii (în rândul copiilor, n.r.). Dacă mass-media acordă un spaţiu foarte larg sinuciderii, creşte, de asemenea, rata sinuciderii”
a explicat Virgiliu Gheorghe.
Acesta a precizat că rata sinuciderii scade, însă, dacă este prezentată în sens negativ, arătându-se, de exemplu, efectele devastatoare pe care le are asupra familiilor persoanei care se sinucide.
Unor astfel de afirmaţii li se poate răspunde doar în felul în care a făcut-o Marchizul de Sade, care era acuzat de un preot că din cauza cărţilor lui oamenii se sinucid: „dacă un credincios alege să meargă pe apă pentru că a citit el în Biblie că Hristos a făcut acest lucu, şi se îneacă, Biblia este de vină?”
„Nu este posibil să acceptăm un factor educaţional cu asemenea forţă în societate (mass-media, n.r.) fără să existe un control al său. Cred că trebuie făcută foarte multă educaţie cu părinţii şi cu copiii (…)
Dacă există o protecţie a muncii, nu înţeleg de ce să nu existe şi o protecţia a publicului (care se uită la TV, ascultă programe la radio, urmăreşte programe pe internet, n.r.)”
a mai spus Virgiliu Gheorghe.
Exhibiţionista Bijou a ajuns vedetă datorită televiziunilor
Şi Cristina Trepcea, membru al CNA, a precizat că televiziunile prezintă un personaj, cu atât mai mult cu cât respectivul personaj încalcă legea sau este contestabil.
Trepcea a dat ca exemplu un caz recent, respectiv CNA a decis, pe 5 martie, să amendeze postul TVR 1 cu 10.000 de lei, pentru că în emisiunea „Lozul cel mare” din 28 februarie au apărut imagini cu cântăreaţa Bijou care nu purta lenjerie intimă, membrii Consiliului considerând că într-unul dintre cadre se puteau vedea zonele intime ale acesteia. După ce a apărut la televiziunea publică şi după sancţiunea aplicată de CNA, respectiva cântăreaţă a fost invitată şi la alte televiziuni, a precizat Cristina Trepcea.
Virgiliu Gheorghe a spus, la rândul său, că acum respectiva femeie este „o vedetă”, care va fi copiată de copii.
„Şi ne vom trezi că vor merge la şcoală copiii fără lenjerie intimă (…) Cred că CNA ar trebui să dezvolte o etică a transmisiunilor”
a spus acesta.
Din judecata lui Cristian Trepcea se omite însă cel mai important element, şi anume intenţionalitatea. Bijou este aici o exhibiţionistă sau o persoană naivă, ori una care a făcut o greşelă, ajungând în acest fel celebră. Celelalte televiziuni au invitat-o la alte emisiuni doar pentru acel episod? Dacă da, şi la celelalte televiziuni a făcut acelaşi lucru ca la TVR? Este totuşi deplasat să facă CNA-ul o listă cu cine trebuie invitat la o emisiune şi cine nu.
Potrivit altor participanţi la dezbatere, ştirile cu caracter violent duc la creşterea anxietăţii în rândul copiilor.
Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că media nu educă.
„Dacă ar avea acest rol în mod explicit, noi, în faţa unei solicitări de acordare de licenţă, am fi cât se poate de atenţi ca proiectul pe care îl avem în faţă să fie un proiect educativ. De câte ori se întâmplă, însă, acest lucru, în faţa noastră se află un om de afaceri (…)
Televiziunea şi radioul sunt afaceri, dar această categorie de afaceri are în toate ţările civilizate o lege a audiovizualului care arată că este o afacere care are asupra minţii şi populaţiei nişte efecte pe care autorităţile simt nevoia să le controleze (…)
Dacă noi nu putem să silim o televiziune comercială să facă educaţie, măcar putem să o împiedicăm să facă contra-educaţie”
a spus Trepcea, precizând însă că televiziunea publică şi radioul public au obligaţia de a face educaţie.
Media a făcut educaţie şi pe timpul lui Ceauşescu. Este drept, doar patru ore pe zi. Membrul CNA omite cel mai important aspect al televiziunii şi radioului, şi anume că ELE INFORMEAZĂ. Ori a oferi doar un anumit tip de informaţie (cea care educă, spre exemplu), se numeşte CENZURĂ. Nimeni nu le poate impune cititorilor, ascultătorilor sau telespectatorilor ce să le placă şi ce nu, într-o ţară democratică!
Copiii îi vor putea „turna” pe ziarişti
În finalul întâlnirii, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că în cadrul dezbaterii a fost semnat un „Acord-cadru de coordonare a acţiunilor privind promovarea drepturilor minorilor în audiovizual”.
Potrivit acordului, care a fost semnat şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, CNA va asigura, în perioada 1 – 5 aprilie, prezenţa experţilor săi în şcoli din municipiul Bucureşti, în cadrul programului „Şcoala Altfel”, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual.
De asemenea, CNA va lansa un telverde, cu numărul 0800888555, la care copiii pot suna pentru a semnala Consiliului programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe pe care le urmăresc şi nu le agreează.
Penibilul situaţiei izvorăşte aici din faptul că, minori fiind, copiii sunt sub tutela părinţilor tocmai pentru că nu au capacitatea să ia decizii singuri. Vor avea însă capacitatea de a înţelege şi pune în balanţă dacă ceea ce văd este un lucru rău sau bun.
Totodată, CNA va asigura, lunar, pe parcursul anului 2013, prezenţa experţilor săi în Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual.
massmedia e deja controlata…